מקשב

מכון פסיכולוגי לאבחונים ולטיפול בהפרעות

קשב וריכוז והפרעות התפתחותיות נוספות

באמצעות נוירופידבק וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי.

ממוקם בעיר מודיעין - מכבים - רעות

תיאום טלפוני - ימים א-ה 15-16 ובנוסף בימים ראשון ושני בין 10 ל- 11בבוקר.


08-6441470

לבירור פרטים וקביעת פגישת יעוץ ראשונית, צרו קשר טלפוני או במייל :

בקליניקה מתבצעים אבחונים וטיפולים בהפרעות קשב וריכוז (ADHD לסוגיו), לקויות למידה, ועוד.    הטיפול מתבצע בשיטה מבוססת טכנולוגיה מתקדמת הנקראת נוירופידבק וטיפול CBT.

מקשב © 2013. כל הזכויות שמורות | לקבלת היתר לשימוש בתכני מחקרים המופיעים באתר, למטרות לימוד בלבד, יש לפנות למייל למעלה | כל העתקה ו/או שימוש לצורך מסחרי או שלא למטרות לימודיות, אסורים בהחלט.

avi@mikshav.co.il

מקשב | אבי רבינוביץ', פסיכולוג חינוכי מומחה

אבי רבינוביץ’  -  פסיכולוג חינוכי מומחה

אבחונים פסיכולוגיים, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) ונוירופידבק


מוחנו מורכב מצביר של תאי עצב (נוירונים) אשר מקיימים ללא הרף תקשורת ביניהם. כל המחשבות והרגשות, תפיסת החושים ותנועות איברי גופנו- הינם פועל יוצא של אותה תקשורת בין נוירונים במוחנו.

הנוירונים מקיימים ביניהם תקשורת בשימוש בשתי צורות: כימית וחשמלית, אשר כרוכות זו בזו, כאשר בתוך תא הנוירון צורת ההעברה היא חשמלית ובין נוירון אחד למשנהו לרוב העברת הסיגנל נעשית באמצעות חומרים כימיים מיוחדים אשר נקראים נוירוטרנסמיטורים.

כפועל יוצא מכך, ניתן להשפיע באמצעים חיצוניים על אופן הפעולה המוחי בשתי דרכים עיקריות- על ידי התערבות ברמה של החומרים הנוירוטרנסמיטורים המצויים במוח, או על ידי התערבות באופן הפעולה החשמלי שבו.

כך לדוגמא התרופות הנוירולוגיות והפסיכיאטריות, וכן חומרים פסיכו-אקטיביים נוספים (כגון אלכוהול, קפאין, טבק וסמים אחרים) משפיעות על רמה של נוירטרנסמיטור זה או אחר, וכך יכולות לשנות את מצב הרוח (פרוזק למשל); לשפר ריכוז ולהפחית היפראקטיביות (ריטלין או קונצרטה למשל), ועוד.


לעומת זאת טיפולים אשר מתערבים באופן הפעולה החשמלי של המח, מוכרים פחות בציבור. עליהם נמנים למשל טיפול בנזעי חשמל (ECT) לחולי דכאון מז'ורי אשר אינם מגיבים לטיפול תרופתי, או השתלת קוצב מוחי  (DBS- Deep Brain Stimulation) אשר משמש בניתוחים נוירוכירורגיים לטיפול במצבים קשים של פרקינסון ודיסטוניה.


בעוד שהטיפולים התרופתיים נפוצים מאוד, הרי שלמעט מספר טיפולים פולשניים, השימוש בשיטות טיפול חשמליות לגרייה מוחית פחות נפוץ כיום. אולם, עם התקדמות המחקר והטכנולוגיה גובר השימוש בהם בהדרגה עם פיתוחם של טכניקות חדשות, כאשר רבים מהמומחים רואים בהם כשיטות טיפול מבטיחות, אשר עתידות להחליף בהדרגה את מקומו של הטיפול התרופתי המסורתי.


דוגמא לאחת מהטכניקות החדשות היא טיפול ע"י שדה מגנטי עוצמתי המכוון לאזורים מוחיים שונים (TMS- Transcranial Magnetic Stimulation,. שיטה אחרת, אשר תתואר כאן בהרחבה, היא שיטת הנוירופידבק, אשר להבדיל מהקודמות שצוינו היא אינה פולשנית כלל, נעדרת תופעות לוואי, ומבוססת גרייה חשמלית עצמית שהמטופל מייצר על ידי תהליך למידה בתהליך נעים וידידותי. השיטה הוכחה כיעילה לטיפול בהפרעות קשב וריכוז וכן לטיפול בהפרעות נוספות.


מבט על
שיטות טיפול
מוחיות

כיצד עובדות

שיטות טיפול המשפיעות על הפעילות החשמלית המוחית

גלי המוח הם תוצר פעילות חשמלית מתואמת של מיליארדי נוירונים המתקשרים ביניהם בין אזורים מוחיים שונים. חלקם נמצא בקליפת המוח (קורטקס), וחלקם באזורים מוחיים עמוקים יותר (תת-קורטיקליים). התקשורת בין אותן קבוצות גדולות של נוירונים מתבצעת בתזמון אופייני, אשר יוצר גל מחזורי בקצב מסוים, האופייני לתקשורת בין אותן רשתות נוירונים. לכל רשת נוירונים בעלות תפקוד מסוים קיים תדר פעילות הספציפי לה. על תדרי המוח הנפוצים ומקורם תוכלו לקרוא כאן: על גלי המוח השונים

כאשר ישנה חריגה מסוימת בדפוס הפעילות המוחית (סטייה מהנורמה של קצב מוחי מסוים), הדבר יבוא לידי ביטוי בשינויים בהתנהגות, במחשבות או ברגש. לדוגמא אם אדם נמצא במתח נפשי גדול, בדפוס ה- EEG שלו ימצאו שינויים לעומת דפוס ה-EEG של אותו האדם בתקופה אחרת של חייו בה לא סבל ממתח נפשי ניכר. על ידי שינוי בדפוס הפעילות החשמלית החורג מהנורמה שאותר אצל אותו האדם, והבאתו לדפוס חשמלי המתאים לנורמה- נוכל להשיג שיפור גם בסימפטומים הקליניים, ולהפחית את רמת החרדה שהמטופל סובל ממנה. אגב באופן דומה טיפול תרופתי להפחתת החרדה גורר אף הוא שינויים בדפוס ה-EEG באופן דומה, וזאת מאחר שהטבה שמושגת על ידי שינוי של נוירוטרנסמיטרים כרוכה בהכרח גם בשינוי של הדפוס החשמלי של אותם קבוצות נוירונים- ולהיפך.


שינוי בדפוס הפעילות החשמלית המוחית יכול להתבצע באמצעים חיצוניים שונים כגון שימוש בשדה מגנטי ממוקד ורב עצמה בסמוך לגולגולת (TMS- TransCarnial Magnetic Stimulation). זוהי שיטת טיפול חדשנית שניצנים לשימוש בה ניתן לראות בין השאר ע"י חברה ישראלית  שלמכשיר דמוי קסדה המורכבת על הראש שפיתחה, ניתן לאחרונה אישור של מנהל התרופות הפדראלי (FDA) לטיפול לדיכאון קליני ולהתמכרויות. קיימות גם שיטות טיפול מגנטו-חשמליות נוספות.

לעומת שיטות טיפול מגנטו-חשמליות אשר מופעלות על המטופל באופן חיצוני, קיימת גם שיטה אשר אותה מפעיל האדם עצמו לשינוי גלי המוח שלו עצמו בתהליך למידה הכולל משוב- שיטה זו נקראת משוב מוחי או נוירופידבק (Neurofeedback).

גילוי השיטה שייך לג'וזף קמיה אשר גילה שלאדם יש את היכולת לשלוט על גלי מוחו ולשנותם- במידה ומסופק לו משוב לגביהם. על הרקע המחקרי של השיטה, והסבר המרחיב לגבי הגלים המוחיים השונים, ניתן לקרוא כאן:



EEG
מחקרים